.
هسته انار و تفاله انار
فرآوری صنعتی ضایعات انار جهت مصرف در صنایع روغن کشی و دارویی و خوراک دام
بخش قابل خوردن میوه انار ۵۲% کل میوه را تشکیل میدهد،که از ۷۸% آب انار و ۲۲% هسته انار تشکیل شده است.
آب انار دارای ۸۵٫۵% آب و ۱۰٫۶% مواد قندی و ۱٫۴% پکتین میباشد.
هسته انار با داشتن ۲۷٫۲% چربی و ۱۳٫۲% پروتیین و ۳۵٫۳% فیبر خام و ۲% خاکستر و ۶% پکتین بهمراه ۴٫۷% مواد قندی منبع بسیار غنی از مواد مغذی و روغنی میباشد.روغن هسته انار از ۱۱ نوع اسید چرب مختلف تشکیل شده است که ۸۳٫۶% انها اسیدهای چرب اشباع میباشند.

روغن هسته انار:
با پرس کردن سرد دانه های انار روغن هسته انار به دست میآید. این روغن بسیار شفاف و خوش رنگ و بوی مطبوع میوهای دارد.
روغن انار بسیار مغذی است و برای اهداف درمانی و زیبایی به صورت موضعی بر روی پوست و به صورت خوراکی مصرف میشود.
خواص بینظیر روغن هسته باعث میشود تا برای اهداف مراقبت از پوست و مو بسیار کارآمد ظاهر شود
و در ترکیب بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی مانند صابون، ژلهای حمام، روغنهای ماساژ، مرطوب کنندهها و سایر محصولات مراقبت از پوست استفاده شود.
همچنین این روغن، یکی از تنها منابع گیاهی است که شامل اسیدهای چرب مزدوج سه تایی است.
روغن انار دارای نوعی پیشساز هورمون استروژن و بسیار سازگار با بدن انسان است. این روغن تعادل هورمونی در زنان و مردان را ایجاد میکند و به دلیل وجود همین پیش ساز هورمونی برای بهبود بافت پوست مناسب است.
روغن هسته انار از جمله مواد اصلی تشکیلدهنده کِرِمهای ضدپیری میباشد،اثر تجدیدکنندگی در این روغن علامتهای بارز پیری روی پوست را پاک میکند. روغن هسته انار پوستهای آسیبدیده را ترمیم میکند.روغن هسته انار از ترکیبات موثری چون سابینن، مایکنا، لیمونن، آلفا پینن، ترپیننول و … تشکیل یافته است که حتی مقادیر ناچیزی از این مواد اثرات درمانی فوقالعادهای دارند.روغن هسته انار از بیماریهای قلبی و تصلب شرایین جلوگیری میکند،روغن هسته انار از یک اسید چرب چند غیراشباع به نام پونیکیک اسید تشکیل یافته است که نوعی اسید چرب امگا ۵ است و اثرات بسیار قوی آنتیاکسیدانی دارد. این اسید چرب پوست را در برابر امواج قوی خورشید محافظت میکند.
استخراج روغن انار کار دشواریست، زیرا هسته انار بعد از خشک شدن به شدت سفت و سخت میشود. آنچنان که حتی با ضربه چکش هم خرد نمیشود! ضمن آن که چارهای جز خشک کردن هسته انار وجود ندارد، زیرا دانه انار سریع کپک میزند. به همین دلیل باید سریع خشک شود.
روغن انار، با بهره گیری از اسیدهای میوه جهت لایه برداری ملایم پوست، سبب روشنتر شدن پوست می شود و به دلیل بهبود روند نوسازی پوست، اثر سایر روشن کننده ها را افزایش می دهد.
این روغن از تجمع سلول های فرسوده در منافذ پوست جلوگیری می کند و مانع از ایجاد جوش های سر سیاه و سر سفید می شود.
براساس این گزارش، روغن هسته انار دارای قوی ترین آنتی اکسیدان ضدسرطان بوده و تاثیر فوق العاده ای بر شادابی پوست و مو دارد.
خاصیت بازسازیکننده روغن هسته انار، آن را به یکی از ترکیبات همیشه حاضر در تولید محصولات مراقبت پوست تبدیل کرده است.

هسته انار قرمز
۱۴ اثر و خواص روغن هسته انار در مراقبت از پوست و مو:
۱٫ تقویت کردن پوست با روغن هسته انار:
روغن هسته انار کراتینوسیتها (سلولهای اصلی که در لایه بیرونی پوست وجود دارند) را تحریک به تولیدمثل و رشد میکند.
این عمل باعث میشود که آسیبهای وارد آمده به پوست ترمیم شود.
در نتیجه زندگی دوبارهای به پوست بخشیده میشود و پوست ظاهر بهتری پیدا میکند.
۲٫ خواص ضدالتهابی:
روغن هسته برای افرادی که از اگزما، پسوریازیس و آفتابسوختگی رنج میبرند مناسب میباشد.
این روغن پوست آنها را آبرسانی و نرم میکند. مواد ضدالتهابی موجود در این روغن التهاب و قرمزی پوست را بهبود میبخشد.
روغن هسته انار مواد مغذی را به طور مستقیم به پوست میرساند و تولد دوباره پوست را تسریع میکند.
۳٫روغن هسته انار مناسب برای تمام انواع پوستها:
مانند بسیاری از روغنهای مخصوص، روغن هسته انار تا عمق پوست نفوذ میکند و رطوبتی ماندگار و سالم را برای پوست به همراه دارد.
این روغن هم برای پوستهای چرب و پر آکنه و هم برای پوستهای خشک مناسب است.
۴٫ اثرات آنتیاکسیدانی :
مانند میوه انار روغن انار نیز اثرات آنتیاکسیدانی دارد و با بسیاری از آنتیاکسیدانها که عامل سرطانهای پوستی میباشد مبارزه میکند.
این روغن به دلیل دارا بودن کلاژن باعث قوام یافتن و الاستیسیته در پوست میشود.
۵٫ بهبود بافت پوست با روغن هسته انار:
روغن انار دارای نوعی پیشساز هورمون استروژن است که بسیار سازگار با بدن انسان میباشد.
این روغن تعادل هورمونی در زنان و مردان را ایجاد میکند و به دلیل وجود همین پیش ساز هورمونی برای بهبود بافت پوست مناسب است.
۶٫ساخت کرمهای ضد پیری با روغن هسته انار:
از جمله مواد تشکیلدهندهی کرمهای ضد پیری روغن انار است. اثر تجدیدکنندگی در این روغن علامتهای بارز پیری بر روی پوست را پاک میکند.
روغن انار پوست های آسیب دیده را ترمیم می کند.
۷٫ مبارزه با رادیکالهای آزاد:
روغن هسته انار از یک اسید چرب چند غیراشباع به نام پونیکیک اسید تشکیل یافته است که نوعی اسید چرب امگا ۵ میباشد و اثرات بسیار قوی آنتیاکسیدانی دارد.این اسید چرب پوست را در برابر امواج قوی خورشید محافظت میکند. در مطالعهای که بر روی اثرات درمانی روغن هسته انار صورت گرفت؛
مشخص شد که سرطان پوست در موشهایی که در معرض مواد شیمیایی بودند با مصرف روغن هسته انار کاهش یافته است.
۸٫ حیات تازه بخشیدن به موهای خشک با روغن هسته انار:
این روغن موها را در برابر آلودگیهای محیطی محافظت میکند و حیاتی دوباره به موها میبخشد.
۹٫ تحریک جریان خون در پوست:
روغن انار رگهای خونی را تقویت میکند، جریان خون را در سر افزایش میدهد
و در نتیجه باعث افزایش رشد موها میشود و موهایی بلندتر و پرپشتتر را برایتان به ارمغان میآورد.
۱۰٫ روغن هسته انار مفید برای از بین بردن شوره سر:
منافذ فولیکولهای مو بر اثر شوره سر و پوستهپوسته شدن بسته میشود. این مسئله باعث آسیب رسیدن به فولیکولهای مو میشود و رشد موها را متوقف میکند.
روغن هسته این پوستهها را از روی موها میزداید و رشد موها را تقویت میکند.
۱۱٫ روغن هسته انار دارای اثرات ضد خارش:
روغن هسته انار با باکتریهای پوست سر مبارزه میکند. اثرات ضد خارش این روغن در بیماران مبتلا به پسوریازیس و اگزما کارآمد است.
همچنین قرمزی، التهاب و … را تسکین میدهد.
۱۲٫ تونیک مویی اثربخش:
روغن انار وقتی با روغنهایی حامل مانند روغن نارگیل، روغن بادام و روغن ویتامین E مخلوط شود به صورت تونیکی اثربخش عمل میکند.
روغن دانه انار گرم شده برای بهتر کردن موهای مجعد استفاده میشود.
۱۳٫ رشد و سلامت موها:
روغن هسته انار منبع مناسبی از ویتامین C است که برای رشد و سلامت موها ضروری میباشد.
ویتامین C بافت پیوندی را که فولیکولهای مو در آن قرار دارند؛ تقویت میکند.
۱۴٫ غذارسانی به موها با روغن هسته انار:
روغن انار جریان خون را به سمت ریشه موها افزایش میدهد.
این مسئله باعث میشود تا فولیکولهای مو مواد غذایی لازم را دریافت کنند و رشد موها تسریع شود.

خواص دارویی روغن هسته انار:
۱٫ درمانی برای سرطان:
انار، سرشار از آنتی اکسیدان، ویتامین A، ویتامین C، آهن و غیره است.
چند قطره روغن هسته را میتوان هر روز و با یک لیوان آبمیوه یا آب مصرف کرد.
روغن هسته انار میتواند برای مبارزه با انواع سرطان از جمله سرطان پروستات، سینه و ریه به کار رود.
به علاوه میتواند برای جلوگیری از آسیب سلولهای پوست نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
۲. سلامت قلب:
انار سرشار از آنتی اکسیدان است.بنابراین، میتوان چند قطره از روغن هسته آن را به آب یا آبمیوه اضافه کرد
و برای مبارزه با کلسترول بد و افزایش گردش خون و در نتیجه سلامت قلب،به صورت روزانه مصرف کرد.
۳. سیستم ایمنی قوی:
انار مقادیر زیادی ویتامین C دارد. این ویتامین برای حفظ و تقویت سیستم ایمنی ضروری است.
مصرف روزانه روغن هسته انار با آب گرم یا آبمیوه میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده
و ۱۵٪ ویتامین C مورد نیاز بدن را تامین کند.
۴. انعطاف پذیری پوست:
خواص روغن انار برای پوست، اثبات شده است و به دلیل مواد مفیدی که در خود دارد در صنعت آرایشی جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
ویتامین C موجود در انار، کلاژن تولید میکند که در انعطاف پذیری پوست نقش دارد.
خواص آنتی اکسیدانی ویتامین C به بازسازی پوست نیز کمک میکند.
روغن هسته انار را میتوان به دو شکل استفاده کرد:
آن را بر روی پوست گذاشت یا اینکه چند قطره از آن را به آب یا آبمیوه اضافه کرده و روزانه مصرف کرد.
۵. افزایش تراکم استخوان:
مصرف روزانه و صبحگاهی روغن هسته همراه با آبمیوه یا آب برای جلوگیری از بیماریهای مربوط به استخوان مفید است.
یافتهها نشان میدهند که عصاره انار سرشار از ویتامین است
و در افزایش تراکم استخوان که با افزایش سن کاهش مییابد نقش دارد.
زنان باردار نیز میتوانند از روغن هسته انار استفاده کنند چرا که بسیار مفید است.
۶. پاکسازی عروق:
گاهی وقتها عروق به دلایل زیادی مانند عادات ناصحیح غذا خوردن، غلظت خون و غیره بسته میشوند.
روغن هسته انار برای پاکسازی عروق و رفع پلاک تجمع یافته در آنها مفید است.
چند قطره روغن هسته انار را میتوان روزانه با آب یا آبمیوه مصرف کرد چرا که کمک زیادی به این مشکل میکند.
۷. کاهش فشار خون بالا:
با مصرف روزانه انار – روغن هسته انار یا آب آن – احتمال سکته کاهش مییابد.بهترین روش مصرف،
استفاده از این روغن در آشپزی یا مصرف چند قطره از آن با آبمیوه است که فشار خون را ۵٪ کاهش میدهد.
مصرف منظم آن میتواند احتمال بروز فشار خون را تا ۶۰٪ کاهش دهد.
۸. دهانی تمیز و دندانهایی درخشان:
میتوان این روغن را بر دندانها نیز مالید چرا که به دلیل داشتن پلیفنول، تانن و برخی اسیدهای خاص،
دهان را تمیز کرده و دندانها را درخشان میکند.پلاک دندان میتواند
مشکلات زیادی از جمله آلودگی باکتریایی، دندان درد و مشکلات ریشه دندان را به وجود آورد.
این مشکلات با روغن هسته انار به راحتی برطرف میشوند.این روغن برای رفع دندان درد بسیار مفید است.
مقداری از این روغن را روی پنبه گذاشته و بر ناحیه درد قرار دهید.
۹. درمان اسهال:
روغن هسته انار به دلیل داشتن خواص قابض طبیعی میتواند اسهال را درمان کند.
۱۰. کنترل وزن:
انار – اگر هر روز مصرف شود – میتواند به کنترل وزن کمک کند.
۲ قطره از روغن آن را در آب گرم ریخته و هر روز به صورت ناشتا مصرف کنید.این کار به کاهش وزن کمک میکند.
۱۱. مهار رادیکالهای آزاد:
روغن هسته انار را میتوان هر روز روی پوست گذاشت که به جوانی پوست و مهار رادیکالهای آزاد کمک میکند.
به علاوه، از سلولهای پوستی نیز محافظت میکند.
۱۲. کاهش مشکلات مربوط به حافظه:
بسیاری از پزشکان، روغن هسته انار را به بیمارانی که مشکل حافظه دارند و بیماران مبتلا به آلزایمر توصیه میکنند.
مصرف این روغن با آب یا آبمیوه و به صورت سه بار در روز،
فعالیت مغز را افزایش داده و به بهبود افرادی که مشکل حافظه دارند کمک میکند.
۱۳. پوستی نرم و منعطف:
برای داشتن پوستی به نرمی پوست نوزاد، از روغن هسته انار استفاده کنید.
این روغن به حفظ نرمی و انعطاف پذیری پوست کمک میکند.
این روغن، کراتینوسیتها را تحریک کرده و با افزایش انعطاف پذیری پوست، از لایه بیرونی آن محافظت میکند.
۱۴. بازسازی سلول:
بسیاری از محصولات زیبایی مانند کرمها و روغنها در بازسازی سلولها شکست خوردهاند.
و بسیاری از افراد نمیدانند که روغن انار برای بازسازی سلولها مفید است.
خیلی از صنایع از این روغن در کنار دیگر مواد آرایشی استفاده میکنند – البته در مقادیر کمتر.
روغن هسته انار از لایه بیرونی پوست (اپیدرم) محافظت کرده و سلولها را سریعتر بازسازی میکند.
۱۵. رفع آکنه:
انار دارای خواص قابض طبیعی است که به پاکسازی پوست کمک میکند.
این میوه،خواص ضد باکتری دارد که آلودگیهای باکتریایی پوست را پاک کرده و از بروز آنها جلوگیری میکند.
مصرف روزانه چند قطره از این روغن با آبمیو یا آب میتواند به پاکسازی معده و دستگاه گوارش کمک کند
که همین مسئله تولید چربی پوست صورت را کاهش داده و سلامت آن را افزایش میدهد.
(کاتالوگ هسته انار)

(خلاصه برخی مقالات مرتبط با خواص روغن هسته انار)
بررسی تاثیر ضد سرطانی روغن هسته انار بر روی سلولهای توموری سرطان مری در رده سلولی KYSE-30
حیدر شاوردی – گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور ایران
مریم زارع – گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور ایران
سهیلا ابراهیمی وسطی کلایی – گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور ایران
شریفه خسروی – گروه بیولوژی و ژنتیک، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
چکیده مقاله:
مقدمه: سرطان مری با حدود ۳۸۶۰۰۰ مرگ و میر در سال، ششمین عامل مرگ ناشی از سرطان در جهان است. درمان سرطان مری از مشکلترین چالشهای درمانی از دیدگاه انکولوژی محسوب می شود. ازطرفی مطالعات گسترده ای بر روی گیاهان مختلف و اثرات سمیت سلولی و ضد سرطانی آنها صورت گرفته است. در این میان ترکیب منحصر به فرد اسیدهای چرب دردانه انار و خواص ضد توموری آن در برخ از سرطان ها تا حدودی اثبات شده است. لذا در مطالعه حاضر بررسی اثرات ضد سرطانی روغن هسته انار بر روی رده های سلولی سرطان مری و نرمال مورد بررسی قرار گرفته است. روش ها: رده سلولی سرطان مری انسان KYSE-30 و رده سلولی فیبروبلاست HF2FF به عنوان سلولهای نرمال در محیط RPMI-1640 کشت داده شدند. سپس سمیت سلولی غلظت های مختلف از روغن دانه انار ( ۲،۱ ، ۰/۵،۰/۲۵ ،۰/۱۲۵، ۰/۰۶۲۵، ۰/۰۳۱۲۵) میلی گرم بر میلی لیتر بر روی سلول های کشت داده شده با استفاده از روش MTT بررسی شد.
یافته ها:
نتایج تست MTT نشان داد که سلولهای تیمار شده با غلظت های مختلف روغن دانه انار نسبت به نمونه کنترل کاهش رشد داشته است و این اثر مهاری وابسته به دوز روغن دانه انار و مدت زمان اعمال آن بر سلول های سرطان مری می باشد.
بحث ونتیجه گیری:با توجه به نتایج بدست آمده و اثر قابل توجه این روغن دانه انار در مهار رشد سلولهای سرطانی و نیز مهار تحرک سلولهای توموری مری، همچنین با توجه به طبیعی بودن فرآورده استفاده از این مکمل غذایی در رژیم غذایی می تواند در درمان سرطان مری موثر باشد.
کلیدواژهها:
روغن هسته انار- رده سلولی – KYSE-30 سرطان مری- سمیت سلولی- آزمون رنگ سنجی MTT
نقش روغن هسته انار در سلامتی انسان
فرنوش جعفری – گروه علوم باغبانی مرکز آموزش علمی کاربردی جهاد کشاورزی ، اردبیل ، ایران
چکیده مقاله:
انار (Punica granatum L) یکی از میوه هایی است که در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری کشور کشت می شود که عمده این مناطق در استانهای مرکزی ایران واقع شده اند.
امروزه با توجه به رشد جمعیت ، تامین منابع غذایی سالم با منشا گیاهی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و شناسایی منابع جدید تولید روغن در جهان به عنوان جزئی از رژیم غذایی انسانها ، یکی از زیر مجموعه های آن می باشد و این نیاز در کشورمان با توجه به وضعیت موجود نمود بیشتری دارد.
دانه انار یک فرآورده طبیعی منحصر به فردی است که روغن استحصالی از آن دارای ارزش غذایی بالایی می باشد.
روغن هسته انار حاوی مقادیر بالایی اسیدهای چرب غیر اشباع از نوع امگا ۳ است که در پیشگیری از بیمارهای قلبی و عروقی نقش بسزایی دارد. همچنین این روغن درکاهش چربی و کلسترول خون، جلوگیری از انواع سرطانها به خصوص سینه و پروستات موثر است.
ضمن اینکه ضدالتهاب بوده و جلوگیری از گرفتگی رگهای خونی از دیگر جنبه های دارویی آن به شمار میرود. لذا با استفاده از این روغن می توان علاوه بر درآمدزایی به سلامت جامعه نیز کمک نمود .
کلیدواژهها:
انار ، روغن ، سلامتی ، هسته
استفاده از تفاله کارخانجات فرآوری انار جهت استخراج روغن هسته آن
امیرحسین گلی – استادیار دانشگاه صنعتی اصفهان
محترم شاقلیان – دانشجوی کارشناس ارشد
چکیده مقاله:
نتیجه عمل فراوری میوه انار آب میوه و بقایای انار تفاله است که مخلوطی از دانه یا هسته ساقه وپوسته می باشد می توان از ضایعات هسته انار به عنوان یک منبع روغنی جدید استفاده نمود و روغن آن را استحصال کرد.
از آنجایی که روغن انار به عنوان یکی از لیپیدهای دارویی شناخته شده است تولید این روغن از نظر تغذیه ای نیز بسیار حائز اهمیت می باشد اطلاعات درمورد ترکیب اسیدهای چرب روغن انار کمک می کند تا درمورد خاصیت های تغذیه ای آن بیشتر بدانیم.
بیشترین اسید چرب این روغن اسید لینولنیک به میزان ۷۷ درصد درادامه اسید لینولئیک ۸% اولئیک اسید ۷درصد استئاریک اسید ۲% و پالمتیک اسید ۴ درصد می باشد
روغن انار بدلیل دارا بودن اسید لینولئیک به مقدار بالا باعث جلوگیری از سرطان کولون و سرطان پوست جلوگیری از افزایش سریع سلولهای سرطانی کاهش تجمع تری اسیل گلیسرول درکبد می شود.
تحقیقات نشان میدهد که روغن هسته انار دارای خاصیت ضد سرطانی است. این روغن منبع غنی از فیتواستروژن هاست. فیتواستروژن ها دارای اثرات مشابه با هورمون های استروژنی انسان می باشند. روغن هسته انار دارای فیتواستروژن های متفاوتی بوده و از بروز بیماری های مرتبط با هورمون ها از جمله سرطان پستان و دهانه رحم جلوگیری می کند.
نتیجه گیری:
همچنین بررسی ها نشان داده مصرف رژیم غذایی حاوی روغن هسته انار به علت غنی بودن از اسید های چرب چندغیر اشباعی می تواند از بروز سرطان کولون(روده بزرگ) جلوگیری نماید. این روغن در نابود سازی و جلوگیری از تشکیل سلولهای سرطانی وابسته و غیر وابسته به استروژن موثر است.
کلیدواژهها:
ضایعات میوه انار روغن انار ـ لیپید فراسودمند ـ اسید لینولنیک مزدوج
روغن هسته انار
مریم یاقوتی مقدم – دانشجوی کارشناسی ارشدرشته کشاورزی( صنایع غذایی )دانشگاه آزاد اسلامی وا
چکیده مقاله:
دانه های انار معمولا به صورت کاملا تازه مصرف می شوند.اگرچه اخیرا به عنوان یکی از اجزای مربا،نوشیدنی های الکلی وغیرالکلی نیز استفاده می شود.یکی از کاربردهای جدید این میوه،استفاده صنعتی از روغن هسته انار است.
معمولا مصرف کنندگان به ویژگی های روغن مصرفی مانند نسبت اسیدهای چرب اشباع به غیراشباع،اسیدهای چرب ضروری(مانند لینولنیک،لینولئیک وآراشیدیک)وهمچنین اسیدهای چرب چند غیر اشباعی اهمیت زیادی می دهند.
در این مقاله روغن هسته اناز از نظر ترکیب اسیدهای چرب،اجزای غیر قابل صابونی شونده(مقادیر کمی وکیفی توکوفرول ها،الکل های آلیفاتیک،اسکوآلن و…)،خواص غذادارویی وخواص آنتی اکسیدانی مورد بررسی واقع می شود.
روغن هسته انارغنی از ایزومرهای اسید چرب لینولنیک کنژوگه می باشدواسید چرب غالب آن ،اسید پونیسیک می باشد.
این روغن دارای مقادیر زیادی اسکوآلن،الکل های آلیفاتیک،فیتواسترول ها وتوکوفرول می باشد.فیتواسترول غالب این روغنβ سیتوسترول و توکوفرول غالب-β توکوفرول می باشد.سیکلوآرتنول،تری ترپن غالب روغن هسته انار است.
نتیجه گیری:
این ترکیبات هرکدام به تنهایی دارای خواص فراسودمندی می باشند.خواص ویژه درمانی این روغن به دلیل وجود این ترکیبات می باشد.خواص غذادارویی این روغن شامل کاهش چربی وکلسترول خون،جلوگیری از انواع سرطانها به خصوص سینه وپروستات،ضدالتهاب وجلوگیری از گرفتگی رگهای خونی می شود.این روغن دارای خواص آنتی اکسیدانی شبیه به چای سبز می باشد.
کلیدواژهها:
روغن هسته انار- ترکیبات غیر قابل صابونی شونده- استرول- ترکیب اسید چرب
تاثیر استفاده از روغن هسته انار در جیره بر قابلیت هضم مواد مغذی،فراسنجه های تخمیر شکمبه و عملکرد بره های پرواری
علیرضا کرمپور – دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
فرخ کفیل زاده – استاد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
چکیده مقاله:
اثر استفاده از روغن هسته انار در جیره بر عملکرد رشد، قابلیت هضم جیره و فراسنجه های تخمیر شکمبه با استفاده از ۲۱ راس بره نر پرواری نژاد سنجابی سه ماه ه با میانگین وزن اولیه ۲ / ۶*۲۷ / ۵ کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار و هفت تکرار مطالعه شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره فاقد روغن هسته انار (شاهد) و جیره های حاوی دو و چهار درصد روغن هسته انار بودند.
مصرف خوراک و افزایش وزن روزانه، قابلیت هضم جیره و فراسنجه های تخمیر شکمبه بررسی شدند. خوراک مصرفی در گوسفندان تغذیه شده با جیره های حاوی روغن هسته انار بیشتر از گروه شاهد بود ( ۰ / ۰۵> P). تفاوت معنی داری در میانگین افزایش وزن روزانه گروه ها مشاهده نشد. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی در گوسفندان تغذیه شده با جیره حاوی چهار درصد روغن هسته انار بیشتر از دیگر گروه ها بود ( ۰ / ۰۵> P).
استفاده از سطح چهار درصد روغن هسته انار نسبت مولی اسید پروپیونیک را افزایش و نسبت استات به پروپیونات را کاهش داد ( ۰ / ۰۵> P). غلظت نیتروژن آمونیاکی نیز تحت تاثیر افزودن روغن به جیره قرار نگرفت.
بر اساس نتایج این آزمایش، روغن هسته انار پتانسیل بهبود قابلیت هضم و راندمان تخمیر شکمبه ای جیره را در بره های پرواری دارد.
کلیدواژهها:
بره پرواری، روغن هسته انار، رشد، فراسنجه های شکمبه، مصرف خوراک